Türkiye'de en çok hangi balık avlanıyor diye merak ediyorsanız cevabını bu yazıda bulacaksınız. Kaynağımız Türkiye İstatistik Kurumu TÜİK. En son yayımlanan 2012 yılı verileri üzerinden vereceğiz cevabı.
Her yıl olduğu gibi hamsi ilk sıradaki yerini kimseye kaptırmadığı gibi yeri ile ilgili bir rekabet de söz konusu değil. Hamsi, açık ara önde. Ülkemizde hamsinin tamamı sofralık olarak tüketilmiyor. Çünkü avlanan miktar ihtiyacın çok üzerinde. Tüketim fazlası kısmın çoğu balık unu haline getirilerek yem hammaddesi olarak kullanılmaktadır.
Hamsi, tavadan buğulamaya, pilavdan baklavaya çok çeşitli şekillerde değerlendirilmekte ve ülkemiz insanı için çok kıymetli bir protein kaynağı olmaya devam etmektedir.
Sağlıklı beslenme konusunda bilinçlenme arttıkça hangi balık sorusu da giderek önem kazanmaktadır. Çünkü bu soruya verilecek cevaplar, balığın Türk insanının sofrasında çok daha fazla yer almasının yolunu açacaktır.
Sözü daha fazla uzatmadan ülkemizde en çok hangi balık avlanıyor sorusuna cevap olmak üzere ilk on sırayı aşağıda verelim.
Tür | Miktar (2012) (ton) | |
1 | Hamsi | 163.981 |
2 | Palamut-Torik | 35.764 |
3 | İstavrit | 30.945 |
4 | Sardalya | 28.248 |
5 | Çaça | 12.091 |
6 | Lüfer | 7.389 |
7 | Mezgit | 7.367 |
8 | Kefal | 4.010 |
9 | Tekir | 3.766 |
10 | Barbunya | 2.453 |
Foto: fishbase.org
Merhabalar yazınızı okudum ve sizle çok güzel olan balık lokantalarından birini paylaşmak istedim. Akdeniz'in en güzel ve şık tatil merkezlerinden biri olan mersinde yemişkumu beldesinde çok güzel balık lokantaları siz değerli tatilcilere hizmet veriyor. Eğer bir gün yolunuz düşerse mutlaka bu lokantalara gidin derim balıklara harika. :)
YanıtlaSilBir Mersin'li olarak zevkle yayınladım yorumunuzu. Narlıkuyu'yu iyi bilirim ve üstüne tanımam.
Sil